Kõrvitsa-kikerherne tagine

Tagine (hääldus tadžiinon teisisõnu pajaroog, mille puhul on eripäraks see, et ta küpseb kokku päkapikumütsiga potis mis aitab õhul küpsemise ajal potis ringleda. Tagine on pärit eelkõige Maroko, aga ka Tuneesia ja Alžeeria või laiemalt Põhja-Aafrika köögist. Tagine võib olla nii taimne, kalast kui ka lihast. Üheks mõnusaks liha sisaldavaks roaks on SEE magusate kuivatatud puuviljadega ja tomatikastmes hautatud lambaliha tagine. Seekord aga valmis täiesti taimne tagine, kus pearollis kikerherned, päikeselist värvi lisamas aga kuldkollane muskaatkõrvits, bataat ja kuivatatud aprikoosid. Kui sul on kodus olemas tagine pott, proovi seda rooga just selles potis valmistada. Kui ei ole, ajab asja ära nii suurem kaanega pann või malmist pott. Pildil olevat Emile Henry tagine võib kasutada ka pliidil ehk siis alustad roa hautamist pliidil ja siis hiljem tõsta poti ahju või hautad pliidil kaane all. NB! Kontrolli kindlasti, et poti all oleks leegi märge ja kiri Flame, see märgistus näitab, et potti võib kasutada ka pliidil. Keraamilist potti saab siis kasutada kas elektripliidil või gaasipliidil. Induktsioonpliidil kahjuks savi ei tööta.

Roas kasutatud kikerherned võivad olla kuivatatud või ka purgist võetud. Vahe on see, et kuivatatud kikerherned tuleb enne ca 12 tundi leotada ja siis tunnike veel keeta. Mässamist veidi on, samas tasub vaev end igati ära, sest maitse jääb oluliselt teine, kui otse purgist kikerherneid roa sisse kallata. Hästi põneva maitsekombinatsiooni annavad siin soojad vürtsid koos kuivatatud aprikoosidega, mis hauduvad ühtseks magusvürtsiseks kastmeks. Hästi mõnus soojendav roog!

Kikerherne-muskaatkõrvitsa tagine

Kogus: 6-8-le

2,5 dl kuivatatud kikerherneid või 400 g purk konserveeritud kikerherneid

2 keskmise suurusega sibulat, hakituna

2 tl jahvatatud vürtsköömneid

2 tl jahvatatud koriandrit

1 tl tšillihelbeid või jahvatatud tšillit

1 tl kaneeli

2 küüslauguküünt, hakituna

2-3 sl tomatipastat

1 väike muskaatkõrvits, koorituna ja tükeldatuna (ca 400-500 g viljaliha)

2 väiksemat või üks suurem bataat, koorituna ja tükeldatuna

10 kuivatatud aprikoosi, tükeldatuna

750 ml köögiviljapuljongit

sidrunimahla

soola ja pipart

oliiviõli praadimiseks

värsket hakitud koriandrit

serveerimiseks kuskusi või bulgurit

Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, pane need eelmisel päeval külma veega likku nii, et 1 osa kikerherneid ja 2 osa vett. Järgmisel päeval loputa kikerherned sõelal külma vee all ja kalla siis potti. Lisa vähemalt kahekordne veekogus ja keeda vaiksel tulel ca 1-1,5 tundi, kuni kikerherned on soovitud pehmusega. Ära soola keetmise ajal lisa, kuna see takistab kikerherneste pehmeks keemist.

Pajaroa valmistamist alusta aga sellest, et kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli ning hauta sibulat 5-7 minutit, kuni see on klaasjas ja parajalt pehme. Lisa vürtsid ning kuumuta need pannil läbi, kuni muutuvad aromaatseks. Lisa pannile hakitud küüslauk. Kuumuta veidi ja lisa siis tomatipasta, tükeldatud kõrvits ja bataat, aprikoosid ja puljong. Lase keema tõusta ja vali nüüd, kas jätkad hautamist pannil ja pliidil kaane all  või kallad sisu tagine potti ja tõstad selle ahju 180 kraadi juurde hauduma. Hauta pajarooga ca 30-40 minutit. Lisa siis sõelal kurnatud kikerherned ja hauta veel kümmekond minutit. Maitsesta roog soola ja pipraga ning serveerides puista peale hakitud koriandrit.

Juurde paku aurutatud kuskusi või bulgurit.