Lihtne purukook rabarberiga

See mõnus ja lihtne nostalgiamaitseline kook siin ei ole kohe kindlasti liiga tervislike või rannahooaja ootusesse sobivate kookide nimekirjast. Küll aga võib kategooriaks ilma igasuguste liialdusteta nimetada hõrku maitset ja valmistamislihtsust.

Lisaks on see kook sümpaatselt universaalne – rabarberihooajal sobib seda teha rabarberiga, õunahooajal õuntega, marjahooajal marjadega jne. Ehk siis sobib valmistamiseks aastaajast sõltumata. Pildil on selle koogi marjadega valmistatud variant, eilne rabarberikook sai nii kiirelt otsa, et pildistamiseni ei jõudnudki. Üldjoontes näeb kook üsna sarnane välja.

 

Juubeli tordipulbrist kook on puhas klassika ja siin saavad kokku lapsepõlvest pärit tuttavlikud maitsed. Tõenäoliselt mäletame kõik neid hõrke kohupiimakooke, mida keerulisel nõuka-ajal sai poest saadaoleva Juubeli tordipulbrist tehtud. Lihtsad koostisained ja samas mällusööbivalt hõrk tulemus. Kui koogile lisada hapukat rabarberit, on tulemuseks meeldivalt mahlane ja mõnusalt hapukas vana kooli purukook.

1 pakk Juubeli tordipulbrit
120 g võid, külmana
500 g kohupiima
3-4 muna
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
500 g rabarberit, õunu, marju vm

Sega/haki tordipulber võiga, kuni moodustub ühtlane puru. Seda on kõige lihtsam teha kas näppude vahel või siis köögikombainis. Sega omavahel munad, suhkur, vanillisuhkur ja kohupiim. Laota ¾ tordipulbri-või segust küpsetuspaberiga kaetud vormi põhjale ja suru veidi kinni. Sinna peale kalla kohupiimasegu. Kohupiimale laota tükeldatud rabarber (marjad, õunad vm) ning kata kõik siis ülejäänud puruseguga.

Küpseta 180-200 kraadi juures umbes 45 minutit, kuni kook on kaunilt kuldpruun.

Selle koogi küpsetamiseks sobib hästi Emile Henry 24-28 cm läbimõõduga koogivorm.