Mahlane toorjuustukook maasikakastmega

Toorjuustukook on ajatu klassika. Vahel võib katsetada igasuguseid vähem ja rohkem põnevaid uusi kooslusi, aga siis on hea naaseda sellesama kreemise, mahlase ja alati toimiva koosluse peale, mis klassikallise toorjuustukoogi nii vastupandamatuks muudab.

Eelseisva naistepäeva valguses sobikski küpsetata üks vanillitäpiline rikkalik toorjuustukook, millele saab lisaks sättida maasikakastme. Pea igaühel on tõenäoliselt sügavkülmas olemas suvisel maasikahooajal sinna sätitud toormaasikamoos, millest saabki võrratu kastme.  Ja kuhu siis ikka see toorjuustukook küpsetada, kui Emile Henry kaunisse vormi.  Kõrge äärega ja pitsilise servaga ümar vorm on ideaalne toorjuustukoogi valmistamiseks, kuna küpsedes kerkib kook päris palju. Seega tasuks valida just piisavalt kõrge äärega vorm, siis pole ohtu, et kook üle äärte kerkib.

Mahlane toorjuustukook maasikakastmega

10-le

Põhi:
150 g sidruniküpsiseid
75 g võid

Täidis:
800 g toorjuustu, toasoojana
200 g paksemat hapukoort
1 dl rafineerimata roosuhkrut
1 vanillikaunast kraabitud seemned või 1 tl vanillisuhkrut
5 muna
poole sidruni mahl + riivitud sidrunikoort

Koogipõhja valmistamiseks purusta küpsised peeneks, lisa sulatatud või, sega läbi ja suru siis koogivormi põhjale. Küpseta 200 kraadi juures ca 10 minutit. Tõsta ahjust välja. 

Maasikakastme jaoks purusta lihtsalt 400 g maasikaid 1 dl suhkruga. Maitsesta vanilliga ja laimimahlaga. Serveeri koogi juurde. 

Täidise valmistamiseks sega kõik ained omavahel ning vala vormi. Küpseta 160-170 kraadi juures ca 1 tund.  Kook peaks kergelt küpsemise lõpus veel keskelt võbelema. Keera kuumus maha ja lase koogil ahjus jahtuda. Tõsta kook jahedasse, et ta taheneks.  Serveerimisel lisa maasikakastet ja melissi või münti.