Potileib Le Creuset malmpotis

500 g valget speltanisujahu

4 g kuivatatud pärmi

1 ½ tl soola

125 ml heledat õlut

1 spl õunaäädikat või valge veiniäädikat

Jahu ja õli, sõtkumiseks

Ettevalmistus peaks algama eelmisel päeval. 

Segage jahu, pärm ja sool kaussi. Lisage 200ml leiget vett koos õlle ja äädikaga ning segage tainaks. 

Katke kauss toidukilega ja laske tainal toatemperatuuril umbes 18 tundi kerkida.

Järgmisel päeval asetage Le Creuset malmpott 10 minutiks ahju, et see oleks soojenenud.

Pange pehme tainas kergelt jahusele tööpinnale. Sõtkuge 10 minutit käsitsi või 5 minutit taignakonksuga mikseris. Võtke Le Creuset malmpott ahjust välja ja pintselda seest õliga, seejärel pange tainas potti.

Jätake tainas toatemperatuuril kerkima 2 tunniks või kuni see on kahekordistunud.

Kuumutage ahi temperatuurini 230 ° C / ventilaator 210 ° C / gaasimärk 8.

Lõigake tainale terava noaga rist, raputage kergelt peale jahu.

Küpsetage tainast suletud kaanega potis 25 minutit.

Eemaldage potilt kaas ja keera ahi 15-20 minutiks temperatuurini 190 ° C / ventilaator 170 ° C / gaasimärgini 5. Võtke pott ahjust välja ja eemalda leib potist 5 minuti pärast – leiva põhi peaks koputades tunduma õõnes – kui ei, siis pange leib veel 5 minutiks tagurpidi ahju.

Enne serveerimist laske leival restil jahtuda.

Märkused: Speltanisujahu asendamiseks võib kasutada tugevat rukkijahu või nisujahu. Kui kasutate värsket pärmi, kahekordistage kogus ja murendage lihtsalt kaussi ning segage nii nagu kuivatatud pärmiga.