Savipotis valminud suvised köögiviljad

Kätte on jõudnud suviste köögiviljade magus aeg ja sel suvel tasuks katsetada ja hiljem ka nautida Emile Henry savipotis valmistatud köögivilju. Tegemist on Prantsuse köögist pärit traditsioonilise savipotiga, millel kaks poolt ja mis võimaldab teha pliidil või ahjus mahlaseid ja samas maitserikkaid köögivilju. Lihtne valmistada, mugav kasutada, lõputult võimalusi ja lisaks veel kaunis välimus. Mida enamat ühelt köögiabiliselt soovida. Tulemus on ahjus valmistatud köögiviljade maitsega, kuid oluliselt mahlasem. Mahlasuselt pigem keedetud köögivilja konsistentsiga ehk siis ühtaegu saab nii maitset kui mahlasust.

Noored peedid enne ahjuminekut ja peale ahjus peesitamist.

Noored kartulid enne ahjuminekut ja peale ahjus peesitamist.

Tänuväärseks nutikaks köögiabiliseks on olnud Emile Henry SEE savipott. Esmapilgul lihtsalt ilus ja pilkupüüdev savipott on osutunud ka tõeliselt mõnusaks ja tubliks köögiabiliseks. Potis köögiviljade valmistamine on lihtne ja mugav ettevõtmine. Puhastatud köögivili tuleb lihtsalt potti panna, natuke õli ja vett peale kallata, köögiviljad vedelikuga läbi segada, soola, pipra, küüslaugu ja ürtidega maitsestada ning siis kas ahju või pliidile tõsta.
Tõepoolest, sellise potiga saab edukalt mitte ainult ahjus, vaid ka nii elektri- kui ka gaasipliidil toitu valmistada. Küpsetamise ajal tuleb lihtsalt nii ahjus kui ka pliidil paar korda potti pea peale keerata, et köögivili ühtlaselt ära küpseks.
Kuigi tegemist on kirjade järgi kartulipotiga (küüslaugu ja tüümianiga noored kartulid,mmmm….) on väga mugav ka noorte peetide valmistamine selles samas potis. Nii mahlaseid ja magusaid peete saab harva.
Ühe potitäiega saab valmistada kuni 2 kg köögivilju ja seega on see pott ka päris suurele perele sobiv. Lisaks näevad poti mõlemad pooled nii ilusad välja, et nendes võib vabalt ka kartulid kohe ka lauale tõsta.
Kui aga niisama peetide näkitsemisest mõni peet veel järgi jääb, siis tasub teha üks mõnus peedisalat.

Siin allpool aga pott ise oma täies hiilguses.

Röstitud peedi, lehtkapsa ja feta salat
ca 5-6 väiksemat peeti, ahjus või savipotis koorega küpsetatuna, jahutatuna ja koorituna
peotäis lehtkapsast (kui seda saada ei ole, asenda näiteks spinati, pak choi või ka lihtsalt noore värske kapsaga)
2 sl piiniaseemneid, kergelt röstituna
100 g fetajuustu (Brõnzaga jääb ka väga maitsev)
soola ja pipart
oliiviõli
värsket rosmariini, tüümiani, punet vm ürte
paar küüslauguküünt
Salatikaste:
2 sl sidrunimahla
1 sl mett
5 sl oliiviõli
soola ja pipart

Esmalt küpseta peedid. Pese peedid hoolikalt, aseta kas savipotti või ahjuvormi. Lisa mõned küüslauguküüned, veidi rosmariini, tüümiani või muid ürte. Piserda õli ja veega, lisa soola ja pipart. Sega peedid kätega läbi, et nad oleksid ilusti õliga koos. Kui küpsetad ahjuvormis, siis kata ahjuvorm fooliumiga. Savipotis küpsetades kata pott kaanega. Küpseta 200 kraadises ahjus ca 45 minutit kuni 1 tund sõltuvalt peetide suurusest. Küpsust kontrolli noaga torgates. Savipotti keera küpsemise ajal paar korda ümber. Jahuta peedid ja koori majapidamispaberi sees peete veeretades ja paberiga koort eraldades.
Rösti lehtkapsas. Selleks rebi see väiksemateks tükkideks, sega kätega segades õli ja soolahelvestega ja küpseta 180 kraadises ahjus mõned minutid. Ära pruunista.
Valmista salatikaste. Selleks sega sidrunimahl mee, soola ja pipraga. Vispelda sisse oliiviõli. Sega osa salatikastmest tükeldatud peediga.
Säti taldrikule lehtkapsas vaheldumisi röstitud peeditükkidega. Murenda peale fetajuust, puista peale piiniaseemned ja nirista ülejäänud salatikastmega üle. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Serveeri kohe.